תוכן עניינים
מה הדאגה מלכתחילה? מה מקור האפליקציה?
אפליקציית FaceApp שהושקה בשנת 2017 ל־iOS ולאנדרואיד נוצרה ע״י חברת פיתוח רוסית בשם Wireless Lab. האפליקציה נותנת לכם את האופציה להעלות תמונה שלכם ולאחר מכן, באמצעות שימוש בבינה מלאכותית, משנה את התמונה בצורה מתוחכמת – בהיבטים של מגדר, גיל והבעות פנים. אם ראיתם תמונות כאלו – אין ספק שהעיבוד מאוד משכנע.
דוגמה לשימוש בפילטר. מצד ימין – התמונה לפני העיבוד, ומצד שמאל – התמונה לאחר העיבוד.
למרות שהאופציה הזו הייתה באפליקציה כבר מעט לאחר שהושקה, העניין הפך לויראלי רק בשבוע-שבועיים האחרונים לאחר שמישהו שם לב לכך שהחברה טוענת לזכויות מלאות עבור התמונות שהיא מעבדת. החברה בעלת התמונות הללו ובעלת זכות לערוך, לפרסם ובעצם לעשות כל מה שעולה ברוחה עם תמונות אלו. כך נרשם בתנאי השימוש.
סנאטור מדינת ניו יורק, צ'אק שומר, אף יצא בהצהרה בטוויטר וקרא ל־FBI ולנציבות הפדרלית למסחר לחקור את ה־״הסכנה הלאומית״ ובעיות הפרטיות. והוסיף:
״מיקומה של FaceApp ברוסיה מעלה שאלות בנוגע לאיך ומתי מספקת החברה גישה למידע של תושבי ארה״ב לגורמים נוספים, וגם יכול להיות שלממשלות זרות.״
רוסיה הננה מדינה בה לרשויות יש גישה כמעט לכל המידע של חברות פרטיות, כך שמובן מהיכן עולה הדאגה של רבים בארה״ב ובעולם בכלל. לכן, מומחי אבטחה רבים ברחבי העולם ממליצים על הסרה של האפליקציה.
תגובת חברת הפיתוח של האפליקציה
החברה Wireless Lab התגוננה כנגד טענות אלו וטענה כי FaceApp מעלה רק את התמונות שנבחרו על ידי משתמשים לעריכה ומאחסנת אותם בענן אך ורק מפני שבו מתבצע העיבוד. החברה הוסיפה כי לרוב התמונות נמחקות מן שרתיהם לאחר 48 שעות. יתר על כן, היא הצהירה כי איננה שולחת את מידע המשתמשים לרוסיה, אלא מאחסנת את התמונות על שירותי ענן בארה״ב.
לוגו החברה – האם באמת אין לנו ממה לחשוש בנוגע לפרטיות שלנו?
האם תנאים כאלה כל כך נדירים? למה אנשים מתלוננים רק עכשיו?
אפליקציה השוללת לכם את כל הזכויות בתנאי השימוש שלה אכן מדליקה נורה אדומה. אבל עלינו לזכור שלמרות שתנאי השימוש של אפליקציות אחרות אינם עד כדי כך קשים ומחמירים, הם עדיין מדאיגים.
לדוגמה: למרות שפייסבוק מצהירה כי התוכן שלכם נמצא בבעלותכם, החברה עדיין יכולה להשתמש בתמונה שלכם וגם מידע לגבי פעולות אחרות שבצעת פייסבוק עבור מודעות/תוכן ממומן. החברה זכאית לשתף את התמונות שלכם עם גורמי צד שלישי, כולל מספקי שירות התומכים בפייסבוק. ניתן לבטל את ההסכם הזה במידה ותמחקו את התמונה, ככתוב, עם זאת, היא עלולה להמשיך להופיע במידה ושיתפתם אותה עם אחרים והם בעצמם לא מחקו אותה. רק השנה נתבעה פייסבוק על חשיפת מידע לגורמים והשפעה על תהליכים שונים ונקנסה בסכומים אדירים. ראו: פרשת קיימברידג' אנליטיקה.
ועוד דוגמה: אם תבדקו את מדיניות הפרטיות של אפליקציית תחזיות מזג האוויר Acuuweather שמשתמשים בה רבים בישראל ובעולם, לחברה יש זכות לאסוף מידע לגבי ID המכשיר שלך וגם מידע ממכשירים על גופך בנוגע לדופק שלך, חום גופך ועוד. לא נשמע מוזר? שאפליקציית מזג אוויר תצטרך את חום הגוף שלך ואת הדופק שלך? מעניין…
אנשים אולי דואגים מכך שחברת Wireless Lab משתמשת בתמונות שלהם למטרותיהם השונות, אבל כפי שכבר ראינו בדוגמאות שציינו, ישנן חברות אחרות במערב שכבר עשו זאת (אם כי לרוב לא בצורה כזו מחמירה, אך עדיין ברמה קרובה לכך). מן הסתם, שקיים הבדל בין אפליקציה במערב לבין אפליקציה שקשורה לרוסיה – אך עדיין, קשה להתעלם מהעובדה שאפליקציה כזו גרמה לכל כך הרבה באז סביבה לעומת האפליקציות שכולנו משתמשים בהם.
פרטיות – האם היא עתידה להיעלם מן העולם?
בסופו של דבר
חוזי מדיניות פרטיות צריכים להדאיג אתכם, אבל יותר מכל, כדאי לחשוש מכך שרק אנשים ספורים באמת לוקחים את הזמן לקרוא את תנאי השימוש של אפליקציות כל כך מוכרות, מבלי קשר למדינת המקור שלהן.